Brama nr 11 PKN ORLEN S.A.

Z uwagi na nowy układ komunikacyjny Płocka, znacznie zmieniający drogę dojazdu do PKN ORLEN tj. budowę północno – zachodniej obwodnicy, trzy reprezentatywne organizacje związkowe działające w PKN ORLEN postanowiły aktywnie zainteresować się tym projektem.

Uważamy, że zmiana ruchu w mieście, poprzez budowę nowej obwodnicy, znacznie ułatwi dojazd do PKN ORLEN wszystkim pracującym w tej części miasta, jak również tej części pracownikom Zakładu Produkcyjnego, których miejsca pracy znajdują się w południowo – wschodniej części Zakładu. Tu znajduje się Brama nr 11. Nowa organizacja ruchu spowoduje, że przy odpowiednim zaangażowaniu PKN ORLEN, dokonaniu zmian w obrębie wspomnianej bramy, można by ułatwić dostęp do zakładu dla części pracowników, którzy praktycznie  wprost z obwodnicy mogliby udać się do swoich miejsc pracy.

Oprócz tego ułatwienia, ta zmiana wpłynęłaby także na zmniejszenie ruchu na ulicach i parkingach przy Bramach nr 1 i 2.

Wspomniane organizacje związkowe rozmawiały już w tej sprawie z władzami PKN ORLEN, natomiast w dniu 12 stycznia br. wystosowały pismo do Członka Zarządu ds. Inwestycji i Zakupów Pani Marii Sosnowskiej o wniesienie do porządku obrad na najbliższe posiedzenie Komisji BHP punktu dotyczącego projektu Bramy Nr 11.

Pismo zamieszczamy poniżej.