Sprawozdawczo – Wyborcze Zebranie Delegatów Organizacji Międzyzakładowej NSZZ “Solidarność” PKN ORLEN S.A.

W dniu 23 marca 2018 r. w Domu Technika w Płocku  odbyło się Sprawozdawczo – Wyborcze Zebranie Delegatów Organizacji Międzyzakładowej NSZZ “Solidarność” PKN Orlen S.A. z udziałem 115 Delegatów i zaproszonych gości.

Gośćmi zebrania byli: Anna Romanowska – Lewandowska – Dyrektor Biura Zarządzania Relacjami Społecznymi PKN ORLEN S.A., Mirosław Miara Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność”,  Przewodniczący Zarządu Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność” Jerzy Obrębski oraz Zastępcy Przewodniczącego Andrzej Burnat i Stanisław Szkopek jednocześnie Przewodniczący Regionalnej Komisji Wyborczej, Paweł Zdrojewski Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy PKN ORLEN S.A.,  koledzy z Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Grupy LOTOS S.A. : Andrzej Cenacewicz i Bogdan Wyciechowski.

Zaproszony na obrady Zebrania Delegatów Prezes Zarządu PKN ORLEN S.A. Daniel Obajtek nadesłał adres okolicznościowy. Z uwagi na obowiązki związane z zainicjowanym w ostatnim czasie procesem konsolidacji PKN ORLEN i Grupy LOTOS nie mógł w tym dniu przybyć na nasze spotkanie. Z dużą sympatią i zrozumieniem Delegaci przyjęli życzenia Pana Prezesa, a także zapewnienia o  roli naszej organizacji jako odpowiedzialnego Partnera Społecznego, którego postawa pozwala godzić oczekiwania Pracowników z racjonalnymi możliwościami i interesami Spółki.

Adres okolicznościowy skierowała do Delegatek i Delegatów Pani Wioletta Kandziak Dyrektor Wykonawczy ds. Kadr PKN ORLEN S.A. , w  którym wyraziła nadzieję na dalszy konstruktywny dialog z naszą organizacją związkową, dla dobra pracowników i przyszłości Koncernu.

Adresy okolicznościowe złożyły również dwie reprezentatywne organizacje związkowe działające razem z nami w PKN ORLEN: Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników Ruchu Ciągłego w GK PKN ORLEN S.A. oraz Międzyzakładowego Branżowego Związku Zawodowego w GK PKN ORLEN S.A.

Zaproszeni na obrady Zebrania Delegatów przedstawiciele “Tygodnika Solidarność” wraz z redaktorem naczelnym  Michałem Ossowskim przedstawili krótką prezentację i podziękowali za dotychczasową współpracę z naszą organizacją związkową,

Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A. Henryk Kleczkowski omówił kilka najważniejszych tematów, którymi zajmowała się organizacja w mijającej kadencji.

Dla PKN ORLEN tematem Nr 1 było wprowadzenie w 2015 roku 4 – brygadowej organizacji czasu pracy. Organizacje związkowe od początku zakomunikowania procesu twierdziły, że 5 brygadowa organizacja czasu pracy jest dla pracowników korzystniejsza, niż organizacja 4 brygadowa. Mając jednak na uwadze fakt, że uprawnienia do organizacji czasu pracy są uprawnieniem należnym pracodawcy, podjęły rozmowy w temacie zawarcia porozumienia dotyczącego praw i interesów pracowników objętych procesem restrukturyzacji. Pracodawca podjął tą decyzję, argumentując ją pogarszającą się sytuacją na świecie i w Europie spowodowaną kryzysem gospodarczym i malejącą w związku z tym konsumpcją paliw, a co za tym idzie zamykaniem w Europie najmniej rentownych rafinerii.

Następnie wspomniał o procesach i przekształceniach mających wpływ na strukturę wewnętrzną OM NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A. – poruszył przede wszystkim temat outsourcingu, który jest obecnie zjawiskiem powszechnym i często stosowanym w PKN ORLEN i Spółkach Grupy Kapitałowej. Rola organizacji związkowych reprezentujących interesy pracowników w tym procesie, sprowadza się do wynegocjowania i podpisania porozumienia gwarancji pracowniczych, a formą upoważniającą związki do działania w tej sprawie jest przejście pracowników na nowego pracodawcę na podstawie art. 231 kodeksu pracy i w związku z art. 26 ustawy o związkach zawodowych.

W 2014 roku rozpoczął się proces outsourcingu usług wspierających działalność podstawową PKN ORLEN S.A. oraz Spółek Grupy Kapitałowej tj. usług zbiorowego żywienia i usług utrzymania czystości. Proces ten miał na celu „uzdrowienie” sytuacji ekonomicznej ORLEN Administracja Sp. z o.o. Szybko okazało się, że firmy dzierżawiące te usługi mają jeden cel – zarobić pieniądze kosztem pracowników. Poza tym pojawiły się zastrzeżenia co do jakości usług i  terminowości ich wykonywania. Organizacje związkowe wystąpiły w 2017 r. z wnioskiem do Zarządu PKN ORLEN S.A., w którym domagały się powrotu usług do Spółki ORLEN Administracja Sp. z o.o. To stanowcze żądanie zostało spowodowane bardzo złym doświadczeniem z firmami, które dzierżawiły bądź dzierżawią te usługi tj.: SODEXO, AMLUX, BOSS czy CLIMBEX.

Przewodniczący wspomniał o utworzeniu razem z kolegami z ORLEN Serwis S.A. i Anwil S.A. z Włocławka Międzyzakładowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ „Solidarność”, której ideą jest reprezentowanie naszego związku na szczeblu Grupy Kapitałowej ORLEN, głównie do negocjowania Ponadzakładowych lub Zakładowych Układów Zbiorowych Pracy. Do MKK może w każdej chwili przystąpić każda zakładowa lub międzyzakładowa organizacja NSZZ ,,Solidarność” działająca w  zakładzie pracy wchodzącym w skład grupy Kapitałowej ORLEN. MKK w dniu 10.10.2017 r. decyzją Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” nr 142/17  została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Międzyzakładowych Komisji Koordynacyjnych NSZZ „Solidarność”.

Duże znaczenie dla naszej organizacji ma działalność w Krajowej Sekcji Przemysłu Naftowego NSZZ „Solidarność”. Ostatnie posiedzenia Rady KSPN poświęcone były tematowi Zakładowych i Ponadzakładowych Układów Zbiorowych Pracy dla sektora naftowego. Członkowie Rady Sekcji zgłosili potrzebę zawierania Ponadzakładowych Układów Zbiorowych Pracy w swoich firmach, gdyż z reguły duże firmy matki mają już Zakładowe Układy Zbiorowe Pracy na nieco wyższym niż kodeks pracy poziomie, natomiast Spółki zależne wchodzące w skład grup kapitałowych takich układów nie posiadają. Często są to stare Regulaminy Wynagradzania przekształcone w ZUZP. Rada powołała zespół składającego się z członków poszczególnych zakładów pracy wchodzących w skład Sekcji, którego zadaniem było przygotowanie Układu, praca z prawnikami itp., a potem negocjacje. Niestety po stronie pracodawców jest brak reprezentacji i woli zawarcia układu.

Po wystąpieniu Przewodniczącego, Zebranie Delegatów dokonało wyboru władz organizacji na kadencję 2018 – 2022. Funkcję Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej na następną kadencję powierzyło ponownie Henrykowi Kleczkowskiemu, natomiast Wiceprzewodnicząca została na druga kadencję Wiesława Frydrychowska.

Pozostałe władze Naszej organizacji na kadencję 2018 – 2022:

Komisja Międzyzakładowa:

1. Balkowski Marek