15 kwietnia dniem wolnym w 2022 roku.

W 2022 r., dniem wolnym za świąteczną sobotę, przypadającą 1 stycznia, będzie 15 kwietnia (piątek).

Liczba dni wolnych od pracy wynikających z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy dla pracowników PKN ORLEN S.A. w 2022 r. wynosi 53.

Dla wszystkich pracowników, z wyłączeniem tych, których rozkład czasu pracy określa „harmonogram czasu pracy”, dniami wolnymi od pracy, wynikającymi z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, są soboty z wyjątkiem sobót, w które przypadają ustawowe święta. W takich sytuacjach dniami wolnymi ustala się inne dni tygodniaW 2022 r. dniem wolnym za świąteczną sobotę przypadającą 1 stycznia ustala się 15 kwietnia.

W każdym systemie czasu pracy, którego rozkład czasu pracy przewiduje pracę zmianową wykonywaną w sposób ciągły (również w niedziele i święta), pracownikom zostanie zapewniona w przyjętym okresie rozliczeniowym łączna liczba dni wolnych od pracy wynikających z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy odpowiadająca liczbie tych dni  przypadających w tym okresie.