45. Rocznica wydarzeń Czerwca 1976 roku.

W dniu 25 czerwca br. o godz. 14:00 przy pamiątkowym Kamieniu, przy Bramie Nr 2 PKN ORLEN S.A. w Płocku, z inicjatywy naszej Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A. odbyły się uroczyste obchody 45. rocznicy wydarzeń Czerwca 1976 roku.

W uroczystości ze strony Pracodawcy wzięli udział: Dyrektor Biura Zarządzania Relacjami Społecznymi PKN ORLEN S.A. Pani Anna Lewandowska – Romanowska oraz  Prezes Zarządu ORLEN Laboratorium S.A. Pan Marek Witkowski i Pan Piotr Szpakowicz Członek Zarządu ORLEN Laboratorium S.A.

Obecni byli również przedstawiciele organizacji związkowych NSZZ „Solidarność” z Regionu Płockiego, członkowie Zarządu Regionu Płockiego jak również Pracownicy PKN ORLEN i Spółek Grupy Kapitałowej ORLEN.

Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A. Henryk Kleczkowski w swoim wystąpieniu oddał hołd protestującym wówczas robotnikom, przybliżył historię ufundowania pamiątkowego kamienia i przypomniał, że wydarzenia Czerwca 76 roku w Płocku, Ursusie i Radomiu zaowocowały powstaniem demokratycznej opozycji, a następnie w 1980 roku NSZZ „Solidarność”.

Głos zabrał również Przewodniczący Zarządu Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność” Andrzej Burnat, który m.inn. zwrócił się do ludzi młodych, aby pamiętali o tamtych wydarzeniach i aby tę pamięć szanowali i czcili również poprzez uczestnictwo w rocznicowych uroczystościach.

Na naszej uroczystości obecni byli również Członkowie Stowarzyszenia Więzionych i Represjonowanych w PRL „Wolni i Niezależni” na czele z Prezesem Panem Henrykiem Kamińskim – uczestnikiem wydarzeń czerwca 76r.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przybyli i wzięli udział w naszej uroczystości.

Tego samego dnia o godz. 10:00 gościliśmy w Sali Nr 1 Budynku CA członków Zarządu Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność”, który obradował na plenarnym posiedzeniu.

Natomiast w dniu 27 czerwca 2021 r. o godz. 11.00 delegacja naszej organizacji związkowej na czele z Przewodniczącym KM Henrykiem Kleczkowski i Wiceprzewodniczącą KM Wiesławą Frydrychowską wraz z pocztem sztandarowym naszej organizacji związkowej wzięli udział w uroczystej Mszy św. w rocznicę wydarzeń Czerwca`76 w Płocku, Radomiu i Ursusie, która została odprawiona w Płocku w Kościele Św. Józefa Rzemieślnika.