Czerwiec 1976 roku

21.06.2015
roku o godzinie 12.00 (niedziela) na płockiej „Stanisławówce”, przy Al. St. Jachowicza 4, zostanie odprawiona uroczysta Msza Święta w intencji Czerwca ’76 roku.

Czerwiec ’76 to fala strajków i demonstracji ulicznych, które miały miejsce 25 czerwca 1976 roku. W Płocku, Radomiu i Ursusie doszło do pochodów i demonstracji zakończonych ostrymi starciami z Milicją Obywatelską, a w Radomiu dramatycznymi walkami ulicznymi.

W Płocku decydujące znaczenie miała sytuacja w MZRiP. Strajk rozpoczął się rano na kilku wydziałach oraz wśród pracowników przedsiębiorstw pracujących na terenie zakładów. Po zakończeniu pierwszej zmiany, przy jednej z bram doszło do spontanicznego wiecu skupiającego kilkaset osób. Część jego uczestników ruszyła w kierunku gmachu KW PZPR. W miarę zbliżania się do centrum miasta wielkość manifestujących wciąż rosła. Około godz. 17 tłum przed siedzibą partii liczył już ponad 3000 osób. Do zgromadzonych przemówił Pierwszy Sekretarz KW PZPR Franciszek Tekliński. Część manifestantów ruszyła też w stronę innych zakładów, ale z różnych przyczyn pracownicy nie przyłączyli się do protestu.

Bezpośrednią przyczyną protestów była zapowiedziana na 24 czerwca 1976 roku w Sejmie PRL drastyczna podwyżka cen wielu artykułów spożywczych i żywnościowych. Nieudana próba wprowadzenia podwyżki cen była pierwszym symptomem kryzysu ekonomicznego, narastającego w II poł. lat 70-tych. Równie ważnym wątkiem jest rozpoczęta spontanicznie w lipcu 1976 roku akcja pomocy represjonowanym za udział w czerwcowym proteście. Udzielana przez działających wspólnie wielu ludzi z różnych, nawet bardzo odległych środowisk ideowych pomoc, zaowocowała powstaniem we wrześniu 1976 pierwszej jawnej organizacji opozycyjnej – Komitetu Obrony Robotników. Miało to ogromny wpływ na rozwój demokratycznej opozycji do NSZZ Solidarność włącznie.

Czerwiec 1976 roku

Obchodzimy w tym roku 39 rocznicę wydarzeń Czerwca 1976 roku.

alt

Robotnicy zaprotestowali wówczas przeciw wprowadzanym przez władze podwyżkom cen żywności. Zastrajkowało łącznie około 60 tys. osób z 97 zakładów w 24 województwach. Na ulicach Radomia, Ursusa i Płocka odbyły się pochody i manifestacje, które przerodziły się w starcia z milicją. Uczestnicy protestów, przez rządzących nazwani pogardliwie “warchołami”, poddani zostali brutalnym represjom. Byli bici na tzw. ścieżkach zdrowia i wyrzucani z pracy. Niektórzy pozostali inwalidami na całe życie.

W rocznicę tamtych wydarzeń, Zarząd Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność” zaprasza wszystkich członków związku na uroczystą Mszę świętą, która zostanie odprawiona w dniu 21 czerwca 2015 r. o godz. 12.00 w Kościele Św. Stanisława Kostki w Płocku.
Po Mszy św. nastąpi złożenie kwiatów pod Pomnikiem Ofiar Protestów Robotniczych.