INFORMUJEMY, IŻ NIE WYRAŻAMY ZGODY NA WYKORZYSTYWANIE FRAGMENTÓW LUB CAŁOŚCI NASZYCH INFORMACJI
PRZEZ PODMIOTY ZEWNĘTRZNE BEZ ZGODY I AUTORYZACJI WŁADZ ZWIĄZKU

Komunikat CM Medica.

W warunkach obowiązującego stanu epidemii, ogłoszonego w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, CM Medica informuje, że na bieżąco dostosowuje organizację pracy swoich placówek do nowelizowanych przepisów prawa, komunikatów i zaleceń władz oraz służb sanitarnych, tak aby zapewnić maksymalny pozom bezpieczeństwa pacjentów i personelu.

W placówkach przy ul. Chemików, Kutrzeby, Medycznej i Tysiąclecia (galeria Mosty) zostały wprowadzone następujące zasady ograniczające możliwość rozprzestrzeniania się wirusa Covid-19:

1. dezynfekcja rąk przy wejściu i wyjściu z przychodni
  2. obowiązek stosowania maseczek ochronnych twarzy na terenie przychodni
  3. wykonywanie pomiaru temperatury ciała pacjentów wchodzących na teren przychodni
  4. zbieranie wywiadu zgodnie z wzorem ankiety Ministerstwa Zdrowia

CM Medica realizuje teleporady, podczas których pacjenci, bez konieczności wizyty w przychodni, uzyskują poradę medyczną, interpretację wyników badań, informację na temat stanu swojego zdrowia. Otrzymują też e-receptę i zwolnienie lekarskie, jeśli zostanie stwierdzone wskazanie medyczne. Lekarz, udzielający teleporady, w przypadku wątpliwości lub w wyniku przeprowadzonego wywiadu może zdecydować o konieczności odbycia wizyty w placówce medycznej.

Pracownicy GK ORLEN SA, chcący skorzystać z teleporady, jak również uzyskać inne informacje na temat planowanych wizyt lekarskich lub badań, mają do dyspozycji dedykowaną linię telefoniczną 24 364 77 00
obsługiwaną przez specjalnie oddelegowanych pracowników recepcji CM Medica. Teleporad udzielają lekarze podstawowej opieki zdrowotnej oraz lekarze specjaliści.

Informujemy jednocześnie, iż obecnie udzielamy świadczeń, według poniższych zasad oraz w miarę dostępności specjalistów:

1. Rehabilitacja lecznicza – stany pilne, w których rehabilitacja jest bezwzględnie wymagana stanem zdrowia pacjenta
  2. Diagnostyka obrazowa – rezonans magnetyczny, TK, RTG, USG – skierowania pilne
  3. Diagnostyka laboratoryjna – skierowania pilne
  4. Konsultacje lekarskie – teleporady

Ostateczną decyzję o konieczności odbycia osobistej wizyty lekarskiej oraz wykonania badań diagnostycznych podejmuje lekarz.

Przychodnie są odpowiednio zabezpieczone w środki myjące i dezynfekcyjne, wprowadzono ograniczenia dostępu do stanowisk recepcji poprzez zabezpieczenie taśmą; wszystkie krzesła w recepcjach i poczekalniach zostały ustawione w odległości ok. dwóch metrów od siebie.

W zakresie medycyny pracy CM Medica realizuje badania wstępne i kontrolne.

Zespół CM Medica dokłada wszelkich starań, aby pracownicy GK ORLEN mieli zapewnioną ciągłość leczenia ambulatoryjnego i mogli z niego korzystać w bezpiecznych warunkach.

solidarnosc_spch

komisja_krajowa