Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ “Solidarność” w PKN ORLEN S.A.

W dniach 5 – 6 września br. w Płocku odbyło się posiedzenie Rady Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność”, w skład którego wchodzi sześć Sekcji Krajowych, skupiających zakłady pracy z całej Polski z branży paliwowej i chemicznej:

• Krajowa Sekcja Ceramików i Szklarzy,
  • Krajowa Sekcja Górnictwa Naftowego i Gazownictwa,
  • Krajowa Sekcja Przemysłu Papierniczego,
  • Krajowa Sekcja Przemysłu Farmaceutycznego,
  • Krajowa Sekcja Przemysłu Chemicznego,
  • Krajowa Sekcja Przemysłu Naftowego – której nasza Organizacja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność PKN ORLEN S.A. jest głównym członkiem i której przewodniczymy.

Obrady Rady Sekretariatu odbywają się rutynowo trzy razy w roku, za każdym razem gospodarzem jest zakład pracy zrzeszony w jednej z Sekcji wchodzących w skład Sekretariatu. W tym roku gospodarzem spotkania wrześniowego była Nasza Organizacja Międzyzakładowa.

Członkowie KSPCH zostali zakwaterowani w Hotelu Starzyński, tam też 5 września odbyły się obrady merytoryczne. Tego samego dnia w Sali Nr 1 Budynku CA obradowała Krajowa Sekcja Przemysłu Naftowego NSZZ „Solidarność”

Natomiast  6 września gościliśmy w Naszej Firmie 50 członków Rady Sekretariatu, Członków KSPN oraz  Zespół ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy przy KM NSZZ „Solidarność” w Grupie LOTOS S.A. Obecni byli również: Mirosław Miara Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego oraz Przewodniczący Zarządu Regionu Płockiego Andrzej Burnat.

O godz. 10.00  w Sali Nr 1 Centrum Administracji PKN ORLEN odbyła się projekcja filmu o PKN ORLEN, a następnie szkolenie BHP z udziałem Pana Dyrektora Tomasza Gościniaka i Kierownika Łukasza Agacińskiego, którzy poinformowali m.inn. o obowiązujących w Naszej Firmie standardach bezpieczeństwa.

Około godz. 11.00 przybył Pan Józef Węgrecki Członek Zarządu PKN ORLEN S.A. ds. Operacyjnych oraz Anna Lewandowska – Romanowska Dyrektor Biura Zarządzania Relacjami Społecznymi PKN ORLEN S.A. Pan Prezes  przybliżył zebranym kierunki rozwoju PKN ORLEN, priorytety dotyczące współpracy ze Związkami Zawodowymi. Mówił o systemach pracy jakie funkcjonują w PKN ORLEN, odpowiadał na pytania dotyczące m.inn. połączenia z Grupą LOTOS. Pani Dyrektor przedstawiła założenia polityki HR, jaką kształtuje PKN ORLEN. Uczestnicy mieli możliwość zadawania pytań dotyczących świadczeń socjalnych, opieki zdrowotnej oraz  bogatego pakietu benefitów obejmujących m.in. karty zakupowe i programy rabatowe na stacjach ORLEN, dofinansowanie do różnych form wypoczynku dla pracowników i ich dzieci, programy ubezpieczeniowe oraz emerytalno – oszczędnościowe.

Po owocnej dyskusji goście udali się autobusem na teren Zakładu Produkcyjnego. Przewodnik Pan Jacek Borkowski opowiadał interesująco o historii powstania zakładu, cyklu produkcji i mijanych po drodze instalacjach. Następnie goście zostali przyjęci i oprowadzeni przez Komendanta Piotra Mironiuka po nowej Strażnicy Zakładowej Straży Pożarnej oraz obejrzeli pokaz wozów bojowych. Chętni mogli również wjechać na komin Instalacji Odsiarczania Spalin, aby móc podziwiać panoramę  Zakładu i Miasta Płocka.

Pobyt naszych Gości zakończył się obiadem w Stołówce Pracowniczej.

Obrady Krajowej Sekcji Przemysłu Naftowego NSZZ “Solidarność”
Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ “Solidarność” w PKN ORLEN S.A.
Goście KSPCH NSZZ “Solidarność” – Członek Zarządu PKN ORLEN ds. Operacyjnych Józef Węgrecki i Dyrektor Biura Zarządzania Relacjami Społecznymi PKN ORLEN Anna Lewandowska – Romanowska
Zwiedzanie nowej Strażnicy Zakładowej Straży Pożarnej PKN ORLEN S.A.