Negocjacje płacowe w PKN ORLEN i Spółkach GK.

ORLEN Ochrona

W pierwszej ze Spółek Grupy Kapitałowej – ORLEN Ochronie zostało podpisane w dniu 15 lutego br.  Porozumienie dotyczącego ustalenia przyrostu przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w 2017 r. Po III kwartale  negocjacje będą kontynuowane w celu zwiększenia kwoty nagrody świątecznej. Ponadto Spółka, zgodnie z obowiązującą od 1 stycznia 2017 r. Ustawą o minimalnym wynagrodzeniu, podwyższyła niższe wynagrodzenia pracowników dostosowując je do wymogów ustawy.

Basell Orlen Polyolefins

Pierwsze spotkanie negocjacyjne odbyło się w dniu 22 stycznia br. Pracodawca tradycyjnie poświęcił je na dyskusję i omówienie danych finansowych Spółki za 2016 r. Kolejne spotkanie odbędzie się 2 marca br.

PKN ORLEN

Trzecie i mamy nadzieję ostatnie spotkanie w ramach negocjacji płacowych odbędzie się 27 lutego br. o godz. 11.30.

Po „przerwie na ferie zimowe” czekamy na zakończenie negocjacji płacowych, podobnie jak i Spółki GK, w większości których Pracodawcy poinformowali związki zawodowe o rozpoczęciu rozmów dopiero po podpisaniu porozumienia płacowego w ORLEN-nie.