Negocjacje płacowe w PKN ORLEN S.A.

Na zaproszenie Pani Wioletty Kandziak Dyrektor Wykonawczej ds. Kadr PKN ORLEN S.A.  w najbliższy piątek 29 stycznia br. rozpoczynamy negocjacje dotyczące ustalenia wzrostu płac w 2021 roku dla Pracowników Spółki.

Spotykamy się jak co roku, ale w ograniczonym składzie: strona pracodawcy oraz jedynie funkcyjni przewodniczący i wiceprzewodniczący organizacji związkowych przy zastosowaniu wszelkich możliwych środków bezpieczeństwa.

Na pierwszym spotkaniu ze strony PKN ORLEN udział wezmą przedstawiciele obszaru finansów, którzy przedstawią informacje dotyczące wyników Koncernu, a także prognozy dotyczące sytuacji finansowej oraz prognozowanego makro w najbliższych latach. Ponadto, w trakcie spotkania przedstawione zostaną informacje na temat rozliczenia funduszu wynagrodzeń za rok ubiegły. Spotkania następne będą miały już charakter roboczy i mamy nadzieję zakończą się z końcem lutego podpisaniem porozumienia.

Wszyscy wiemy, że obecna sytuacja jest trudna i z uwagi na pandemię znajdujemy się w szczególnym czasie. Wierzymy jednak, że wspólnie z pracodawcą wynegocjujmy takie warunki porozumienia, które będą satysfakcjonujące dla naszych członków, jak również dla wszystkich pracowników PKN ORLEN S.A.

Ustalenia w PKN ORLEN będą rzutowały na negocjacje w Spółkach Grupy Kapitałowej – tam negocjacje rozpoczną się od marca br.