Obchody 44 rocznicy wydarzeń Czerwca 1976 roku przy Bramie Nr 2 PKN ORLEN S.A.

W dniu 23 czerwca br. o godz. 14:30 przy pamiątkowym Kamieniu, przy Bramie Nr 2 PKN ORLEN S.A. w Płocku, z inicjatywy naszej Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A., odbyły się uroczyste obchody 44 rocznicy wydarzeń czerwca 1976 roku.

W uroczystości wziął udział Prezes Zarządu PKN ORLEN Pan Daniel Obajtek, Członkowie Zarządu oraz Kadra Menadżerska, Dyrektorzy i Komendanci, Prezesi i Członkowie Zarządów Spółek Grupy Kapitałowej ORLEN.

Obecni byli również przedstawiciele związków zawodowych działających w PKN ORLEN, organizacji związkowych NSZZ „Solidarność” z Regionu Płockiego, jak również Pracownicy PKN ORLEN i Spółek Grupy Kapitałowej ORLEN.

Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A. Henryk Kleczkowski w swoim wystąpieniu oddał hołd protestującym wówczas robotnikom, przybliżył historię ufundowania pamiątkowego kamienia i przypomniał, że wydarzenia Czerwca 76 roku w Płocku, Ursusie i Radomiu zaowocowały powstaniem demokratycznej opozycji, a następnie w 1980 roku NSZZ „Solidarność”.

– Pamięć buduje historię. Jeżeli pamiętamy o takich wydarzeniach, możemy budować przyszłość. Przyszłość zupełnie inną – przemawiał Prezes Zarządu PKN ORLEN Daniel Obajtek.

Wspominał, że Kamień przy Bramie nr 2 ufundowała i postawiła wówczas Zakładowa „Solidarność” w pięć lat po wydarzeniach czerwca 76.

Mieliście odwagę go postawić i pamiętacie, pamiętacie tych wszystkich, którzy mieli odwagę powiedzieć nie. Tych którzy troszcząc się o przyszłość swoją i rodzin zdecydowali się na taki krok. Te wydarzenia z 1976 roku zapoczątkowały ruchy wolnościowe, które otworzyły możliwość dalszych zmian. Chwała im za to, że potrafili tak mocno walczyć. Ceńmy wolność którą mamy, nie pozwalajmy się osaczać pseudo wolności, bo często pod hasłem wolności niewoli się ludzi – dodał.

Historię protestów z 1976 roku przypominał również Stefan Boczek, Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność” – uczestnik tamtych wydarzeń.

Po przemowach odbyło się złożenie przez delegacje kwiatów pod obeliskiem oraz uroczyste odśpiewanie hymnu.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przybyli i wzięli udział w naszej uroczystości.