Proces połączenia PERN S.A. z Operatorem Logistycznym Paliw Płynnych Sp. z o.o.

Zapowiadany z początkiem roku 2017 proces połączenia PERN S.A. z Operatorem Logistycznym Paliw Płynnych Sp. z o.o. w chwili obecnej znajduje się na etapie sporu zbiorowego w Spółce OLPP. Związki zawodowe NSZZ „Solidarność” w obu spółkach obawiają się o ochronę socjalną pracowników po połączeniu obu podmiotów.

Z racji przynależności organizacji związkowych NSZZ „Solidarność” do Krajowej Sekcji Przemysłu Naftowego NSZZ „Solidarność”, gdzie przewodniczącym jest Henryk Kleczkowski zaangażowaliśmy się w pomoc koleżankom i kolegom z PERN i OLPP.

Przewodniczący Krajowej Sekcji Przemysłu Naftowego NSZZ Solidarność Henryk Kleczkowski przy wsparciu Przewodniczącej MK NSZZ Solidarność OLPP Sp. z o.o. Pani Justyna Haładaj oraz Przewodniczącego KZ NSZZ Solidarność PERN S.A Pana Arkadiusza Karaszewskiego wystosowali apel w sprawie przesunięcia procesu połączenia do czasu uzgodnienia wszystkich kwestii społecznych.

Związkowcy zaniepokojeni brakiem współpracy Zarządu PERN S.A. z MK NSZZ Solidarność OLPP Sp . z o.o. zamierzali na posiedzeniu Rady Nadzorczej PERN S.A. w dniu 10 sierpnia br. przedstawić swoje stanowisko w sprawie połączenia obu spółek jak również przedstawić sytuację społeczną  związaną z wielozakładowym sporem zbiorowym w GK PERN S.A.

Niestety przedstawiciele NSZZ Solidarność nie zostali przyjęci przez Radę Nadzorczą PERN S.A. Stanowi to dobitny przejaw dyskryminowania członków NSZZ Solidarność.

Na sierpniowym posiedzeniu Rada Nadzorcza PERN S.A. pozytywnie zaopiniowała wniosek Zarządu PERN o połączeniu z OLPP. Proces ma zostać sfinalizowany 1 stycznia 2018 r.

Brak woli prowadzenia dialogu społecznego oraz lekceważenie NSZZ Solidarność doprowadzić może do wybuchu niezadowolenia społecznego. Na wniosek Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność” Prezydium KK podjęło 2 stanowiska: ws. prowadzonego bez akceptacji społecznej procesu łączenia PERN S.A. z Operatorem Logistycznym Paliw Płynnych Sp z o.o. oraz dyskryminowania członków NSZZ Solidarność w Grupie Kapitałowej PERN S.A. oraz ws. uchylania się Rządu RP od prowadzenia dialogu społecznego w sektorze paliwowym oraz petrochemicznym.

Stanowiska przedstawiamy poniżej.