Protokół rozbieżności w Basell Orlen Polyolefins Sp. z o.o.

Poniżej przedstawiamy Państwu protokół rozbieżności, którego parafowanie zakończyło dzisiejsze spotkanie w sprawie ustalenia podwyżki wynagrodzeń dla Pracowników Basell Orlen Polyolefins Sp. z o.o. na 2022 rok.

Pragniemy uświadomić Pracownikom Basell Orlen Polyolefins Sp. z o.o., że zysk netto Spółki po IV kwartale 2021 roku został określony na poziomie blisko 700 mln złotych. Natomiast Pracodawca w osobie Pana Jacka Choroszewskiego Dyrektora Personalnego proponuje obligatoryjny wzrost wynagrodzeń zasadniczych o wskaźnik poziomu inflacji w 2021 roku tj. 5,1% dla każdego Pracownika, z zastrzeżeniem, iż wzrost wynagrodzenia nie będzie niższy niż 500 zł brutto. Oznacza to w praktyce podwyżki od 500 do 1250 zł ( 5,1% od zarobków dyrektorów to 1250 zł). Chyba tym posunięciem Pracodawca chce wyrównać straty po “polskim ładzie”?

W PKN ORLEN zaleca się inny sposób dysponowania kwotami, taki, aby Ci, co zarabiają najmniej otrzymali najwyższą kwotę podwyżki. Z podwyżek obligatoryjnych wyłączeni są dyrektorzy.

Dlatego nasza propozycja zawarta w Protokole rozbieżności jest następująca:

Wzrost obligatoryjny wynagrodzeń zasadniczych na poziomie 534 zł brutto,

lub na poziomie 560 zł z wyłączeniem Dyrektorów,

lub też na poziomie 12%  średniej płacy zasadniczej na dzień 31 grudnia 2021 roku w BOP Sp. z o.o.