“WOLNOŚĆ”

alt

W dniu 18 sierpnia br. ok. godz. 10.15 z płockiego nabrzeża wypłynęła do Gdańska tratwa „Wolność” zbudowana z okazji jubileuszu 35 – lecia NSZZ „Solidarność”.
W Gdańsku mają być na 35-lecie podpisania porozumień sierpniowych. Największą trudnością jest niski stan wody w Wiśle.
Skład odważnej załogi: Leszek Brzeski – inicjator wyprawy, płocki radny, Jerzy Obrębski – przewodniczący płockiej “Solidarności”, Mariusz Michalski – dyrektor Zespołu Szkół nr 5, Cezary Chyżyński – nauczyciel WF-u w tym zespole oraz Zdzisław Borowski – kierownik warsztatów w Zespole Szkół Technicznych.
Płockich wodniaków będą gościły w nadwiślańskich miejscowościach tamtejsze Regiony NSZZ “Solidarność”. Mają one zorganizować spotkania z mieszkańcami, podczas których Leszek Brzeski i jego koledzy będą opowiadali o historii związku.
Po dziesięciu dniach płocczanie dotrą do Gdańska, gdzie 29 sierpnia odbędą się ogólnopolskie obchody związane z 35-leciem NSZZ “Solidarność”.