Rocznica powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego “Solidarność”

Historyczne wydarzenia, które miały miejsce w sierpniu 1980 roku, stały się dla Polaków początkiem drogi do odzyskania wolności i bezpośrednią przyczyną wyjątkowego co do skali, solidarnego zaangażowania narodu na rzecz budowy demokratycznej, suwerennej Ojczyzny.  Strajki w Stoczni Gdańskiej i Szczecińskiej oraz wielu innych zakładach pracy, zakończone podpisaniem Porozumień Sierpniowych, miały doniosłe znaczenie dla dalszego biegu historii Polski. Pamięć o nich stanowi do dzisiaj jeden z najistotniejszych elementów naszej dumy i zarazem jest dla nas stałym wezwaniem do myślenia i działania w kategoriach dobra wspólnego, ożywianego ideą solidarności.

NSZZ „Solidarność”, który powstał w następstwie podpisania porozumień sierpniowych i nieprzerwanie funkcjonuje do dzisiaj, jest depozytariuszem i kontynuatorem sierpniowego dziedzictwa.

W imieniu Zarządu Regionu Płockiego zapraszamy jutro tj. 31 sierpnia na godz. 12.00  na uroczystości pod Pomnikiem Protestów Robotniczych oraz Błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki na terenie Kościoła Św. Stanisława Kostki w Płocku.

Zostanie odśpiewany Hymn Państwowy i odmówiona modlitwa w intencji wszystkich zmarłych oraz członków NSZZ „Solidarność”.