Rocznica wydarzeń Czerwca 1976 roku.

42 lata temu 25 czerwca 1976 r. w 112 zakładach pracy na terenie 24 województw przeszło 80 tysięcy osób rozpoczęło strajk i demonstracje uliczne. Bezpośrednią przyczyną protestu była zapowiedziana 24 czerwca w Sejmie PRL przez premiera Piotra Jaroszewicza drastyczna podwyżka cen artykułów żywnościowych (m.in.: mięso i ryby – 69%, nabiał – 64%, ryż – 150%, cukier – 90%).

W Radomiu, Ursusie i Płocku doszło do pochodów i demonstracji, zakończonych starciami z MO, a w przypadku Radomia – dramatycznymi walkami ulicznymi.

W Płocku strajk wybuchł w Mazowieckich Zakładach Rafineryjnych i Petrochemicznych. Ok. godz. 14.00 przy bramie nr 2  doszło do spontanicznego wiecu, po którym grupa jego uczestników pomaszerowała pod gmach KW PZPR, ok. 17.00 tłum przed siedzibą partii liczył 2-3 tys. osób. Do zebranych przemówił I sekretarz.  Po ogłoszeniu komunikatu o odwołaniu podwyżki, budynek KW obrzucono kamieniami, wybito kilka szyb, zaatakowano radiowóz straży pożarnej. Ok. godz. 21.00 demonstrantów zaatakowały ściągnięte z Łodzi oddziały ZOMO.

W rocznicę wydarzeń Czerwca 1976 roku, Przewodniczący KM NSZZ „Solidarność” PKN ORLEN S.A. Henryk Kleczkowski oraz członkowie Prezydium: Mieczysław Chojnacki i Dariusz Borowski oraz Mariusz Nosarzewski złożyli kwiaty pod pamiątkowym Kamieniem przed Bramą Nr 2 PKN ORLEN S.A.

Kwiaty złożyli również przedstawiciele Zarządu Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność: Przewodniczący Andrzej Burnat i Wiceprzewodniczący Stanisław Szkopek.

W dniu 17.06.2018 r. na Płockiej Stanisławówce uczestniczyliśmy wraz z pocztem sztandarowym w uroczystej Mszy Św. którą celebrował ks. Proboszcz Wiesław Kania w intencji uczestników Czerwca 76 roku. Po mszy św. złożyliśmy kwiaty pod pomnikiem Ofiar Protestów Robotniczych , w tym ofiar Czerwca 76 roku.